Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση της ΟΑΣ για τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς

«Για δεύτερη συνεχή φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών καπνοπαραγωγοί από την περιοχή της 
Μακρυνείας που για πάνω από 6 μήνες είναι απλήρωτοι από την εταιρία (Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ) βρεθήκαν έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας να αποδοθούν το σύνολο όλων των χρωστούμενων στους καπνοπαραγωγούς από την εταιρία. Για τους καπνοπαραγωγούς αυτούς (γύρω στα 100 άτομα) τίθεται πραγματικά θέμα επιβίωσης».
Τα παραπάνω αναφέρει ε σχετική ανακοίνωση η ΟΑΣ, όπου σχολιάζει και τις εξελίξεις στην υπόθεση. Ειδικότερα, ανφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Ήδη έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος με τα έξοδα να τρέχουν (λιπάσματα, φάρμακα, σπορά, πετρέλαια) ενώ τα παλιά χαράτσια ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ,ΕΝΦΙΑ,ΟΣΔΕ, δάνεια στις τράπεζες να τρέχουν με μεγάλα επιτόκια, δημοτικά τέλη δεν έχουν παγώσει ακόμη με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αφού αποτελεί πάγιο αίτημα των αγωνιζόμενων καπνοπαραγωγών. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
Είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας, της κυριαρχίας μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας είτε πρόκειται για αγροτικά είτε για κτηνοτροφικά προϊόντα και σε όλες τις φάσεις της αγροτικής παραγωγής.
Είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ, της ΕΕ που αποδεσμεύει τις επιδοτήσεις από την παραγωγή που ουσιαστικά εδώ στο νομό μας είχαμε το σταμάτημα της καπνοκαλλιέργειας και το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων καπνοπαραγωγών.
Είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας κρατικής παρέμβασης, της κατάργησης όλων των οργανισμών, π.χ. του καπνού και τη θέση αυτών να παίρνουν διάφορες διαεπαγγελματικές (βάμβακος, γάλακτος, καπνού) όπου εκεί μέσα συμμετέχουν τόσο οι έμποροι όσο και οι παραγωγοί, δηλαδή τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα.
Η διαεπαγγελματική καπνού αλλά και οι ομάδες παραγωγών έχουν σοβαρή ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη αφού 1ον δεν ενημέρωσαν τους καπνοπαραγωγούς και 2ον ανανέωσαν τα συμβόλαια με την καπνική Μιχαηλίδης ενώ και πέρυσι η εταιρία άργησε να εξοφλήσει τους παραγωγούς καταπατώντας τα συμβόλαια που η ίδια υπέγραφε με τους αγρότες και αναφέρονταν ότι μέσα σε 40 εργάσιμες ημέρες μετά τη ζύγιση των καπνών πρέπει να εξοφληθούν.
Παίρνει ιδιαίτερη σημασία λοιπόν ένα από τα βασικά αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα σε συνάρτηση πάντα με το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής κόντρα στα συνεχιζόμενα φαινόμενα των «ανοιχτών τιμών» αλλά και απλήρωτες παραγωγές που υπάρχουν. Η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε τράπεζες μεγαθήρια όπως η Ντόιτσεμπανκ, της ΠΑΕΓΑΕ και της διαεπαγγελματικής καπνού στην ουσία δεν αφορά τους κόπους και το μόχθο των καπνοπαραγωγών που στην κυριολεξία στις πλάτες τους έχει παιχθεί ένα άθλιο παιχνίδι αισχροκέρδειας και εκμετάλλευση.».
Η ΟΑΣ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των καπνοπαραγωγών Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΑΣ: «Πρέπει ο αγώνας τους να πάει μέχρι τέλους. Κατ’ αρχήν να υπάρξει μια ανακούφιση με πάγωμα δανείων και διαγραφή των τόκων, πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, να μην πληρώσουν ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις για το ΟΣΔΕ, πάγωμά των δημοτικών τελών και ιδιαίτερα να μην πληρώσουν φόρο που είναι στο 22% για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει αφού τα τιμολόγια έχουν κοπεί το 2016 και βέβαια να μην πληρώσουν την προκαταβολή του φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά.
Καμία διακοπή σε φως- νερό- τηλέφωνο.
Δεύτερον, να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των χρωστούμενων.
Στα πλαίσια της απόφασης της πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για αγωνιστικές δράσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου σε ΕΛΓΑ- Εφορίες, τράπεζες-δασαρχεία η ΟΑΣ θα συμμετέχει και θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες για τις ημερομηνίες και τους χώρους που θα γίνουν οι παραστάσεις διαμαρτυρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: