Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Το Α’ Forum ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας είναι γεγονός.

Ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση για το Α’ Forum ανάπτυξης της λίμνης Τριχωνίδας στο «Αρχοντικό της Λίμνης», ένα υπέροχο μέρος με θέα την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, τη λίμνη Τριχωνίδα. Ιδιοκτήτης του καταστήματος είναι ο κ. Τασούλης Κοσμάς και οι Αφοί Τασούλη πήραν το κατάστημα ύστερα από διαγωνισμό όταν ακόμη δήμαρχος Θεστιέων ήταν ο κ. Τραπεζιώτης.
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των επιχειρήσεων ενώ το απόγευμα το «Αρχοντικό» επισκέφτηκαν φορείς του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας αλλά και εξειδικευμένοι σε θέματα ανάπτυξης οι οποίοι και παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Χριστίνα Σταρακά, ο δήμαρχος της πόλης του Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας τοπικοί φορείς αλλά και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις του ανέφερε:
Η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Σταρακά δήλωσε:
«Μετά από πολλές προσπάθειες σήμερα πλέον είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε από πλευράς τόσο χρόνου όσο και χώρου: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον περεταίρω βιασμό του περιβάλλοντος ούτε να μας νικήσουν όλες οι εμμονές. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μας παίζει και ο τουρισμός αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε έναν δρόμο που να είναι αδιάλειπτα περιμετρικός της λίμνης. ήρθαμε εδώ ως θεσμός για να ακούσουμε και να πάρουμε ιδέες και, παράλληλα, να προτείνουμε κι εμείς από την πλευρά μας. Επιδιωξή μας είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, με την επιμόρφωσή του ώστε να βρούμε οριστική πρόταση στο θέμα. Παλεύουμε για γρήγορες και καίριες λύσεις με το να νικήσουμε την γραφειοκρατία που καταδυναστεύει τις προσπάθειές μας. Παλεύουμε για την προσβασιμότητα στην περιοχή και για νέα επιχειρηματικά εργαλεία. Η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα σε ανάλογες προσπάθειες».
Ο δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας πραγματοποίησε κι εκείνος δηλώσεις με τη σειρά του αναφέροντας τα εξής:
«Πιστεύω ότι σήμερα είναι μια καλή αρχή για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας η οποία θα έχει και συνέχεια. Το Θέρμο στο μέλλον θα παίξει μεγάλο ρόλο και με συμμετοχή αλλά και με εισηγητές. Η λίμνη Τριχωνίδα μπορεί να αξιοποιηθεί αν συνδυαστεί και με τα υπόλοιπα έργα υποδομής όπως είναι οι δρόμοι αλλά και με την φροντίδα του προσχηματικού τουρισμού».
Ο αντιπρόεδρος του Α. Σ. «Ένωσης Αγρινίου» κ. Γιάννης Καλλίμορφος ανέφερε μεταξύ άλλων:
Ελπίζω η σημερινή εκδήλωση να αποτελέσει το ορόσημο, ώστε να περάσουμε, επιτέλους, από τη θεωρία στην πράξη. Θέλω να δηλώσω υπεύθυνα ότι η Ένωση Αγρινίου έχει την ουσιαστική βούληση να μετάσχει σε συνέργειες αναπτυξιακές, να συμβάλουμε όπου και όσο μπορούμε σε κάθε θετική για τον τόπο πρωτοβουλία. Και ναι, η λίμνη Τριχωνίδα και όλα όσα τη συνοδεύουν και την χαρακτηρίζουν, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στις επόμενες γενιές, αλλά και με σεβασμό στις ανάγκες του σήμερα.
Η άρδευση των καλλιεργειών που βρίσκονται δίπλα απ’ τη λίμνη, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά. Θα έλεγα, ακόμη, ότι δεν έχει αξία, δεν έχει περιεχόμενο καμιά συζήτηση περί ανάπτυξης, αν κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτή δεν έχει η εκπαίδευση, η έρευνα, η καινοτομία. Η προσπάθεια θα πετύχει μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αν βάλουμε συγκεκριμένη στόχευση για το τι θέλουμε να πετύχουμε και τι όχι. Θέλω να συγχαρώ, επομένως, τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, διότι, συν τοις άλλοις, μας δίνουν την ευκαιρία να ανταμώσουμε σε μια αναπτυξιακή διαδικασία και να κάνουμε την ιεράρχηση, τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας ενδεχομένως, αλλά και τις επιλογές μας για το μέλλον».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Ρόκκος ανέβηκε στο βήμα στη συνέχεια και ανέφερε τα κάτωθι:
«Η Τριχωνίδα αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, είναι εφοδιασμένη με πολλά χαρακτηριστικά. Πρέπει να έχουμε μια οπτική μαζί με όλη την ενδοχώρα και να τεθεί και μια άλλη γωνία σε ένα επίπεδο τοποθέτησης. Η κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ο σωστός παρεμβατισμός για την λίμνη, ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι χωρίς επισφάλεια και παράλληλα θα είναι εύρυθμο και λειτουργικό για ο, τι αναπτυχθεί. Υπάρχει και ο κίνδυνος του ενθουσιασμού ωστόσο. Δυο εισηγήσεις αφορούν στο ότι η λίμνη Τριχωνίδα είναι μία ολότητα μαζί με την ενδοχώρα και πρέπει να δώσουμε σημασία στο ρόλο αυτό και τις υποδομές».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωστακόπουλος δήλωσε:
«Το σημερινό forum, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός. Η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί το διαμάντι της περιοχής μας και παρέχει περεταίρω δυνατότητες από αυτές που μπορεί να προσφέρει. Η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι κάτι το δύσκολο και υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ένωση Ξενοδόχων δηλώνει την πρόθεσή της στην ανάπτυξη τόσο της Τριχωνίδας και της γύρω περιοχής της όσο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Πρέπει να υπάρξει ένα πλέγμα έργων και δράσεων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με παράλληλη όμως προστασία του περιβάλλοντος. Μπορούν να αναπτυχθούν πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού οι οποίοι μπορούν να διενεργηθούν μέσα από τους τοπικούς φορείς. Αντίστοιχη ανάπτυξη μπορεί να παρουσιάσει η Αιτωλοακαρνανία σε όλα τα μήκη και πλάτη της αλλά πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δρόμος για την τουριστική ανάπτυξη είναι μακρύς και δύσκολος, αυτό δε μας απογοητεύει».
Ο πρώην Δήμαρχος Θεστιέων κ. Τραπεζιώτης τόνισε τη σημαντικότητα της λίμνης Τριχωνίδας και της παρούσας εκδήλωσης για την ανάπτυξής της.
«Πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθούν ορατά και απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της λίμνης. Έχουν παρθεί πρωτοβουλίες και κατά το παρελθόν όπως στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος κατά το οποίο διενεργήθηκαν μελέτες που έμειναν στα συρτάρια. Δημιουργήθηκαν επίσης και κάποιες υποδομές που συντέλεσαν στο να αυξηθούν οι επισκέπτες στην περιοχή. Κι εμείς είχαμε δημιουργήσει κάποιες υποδομές όπως είναι και αυτός ο χώρος εδώ σήμερα. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο πολιτικός στόχος της περιοχής και πρέπει να στηριχθούμε σε 2 άξονες: τον αγροδιατροφικό τομέα και τον βιώσιμο τουρισμό. Και πιο συγκεκριμένα η ανάπτυξη του διαδικτύου για την ανάδειξη της περιοχής, οι επιχειρήσεις της περιοχής να προσφέρουν από εδώ τις πρώτες ύλες αλλά και την αναδιάρθρωση της αγροτικής περιοχής ώστε να αναδυναμώσει την τοπική οικονομία. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οριοθέτηση του αιγιαλού που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός βιώσιμου τουρισμού αλλά και στην δημιουργία τουριστικών υποδομών».
Δεν υπάρχουν σχόλια: