Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Γιορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος στον Δαφνιά Μακρυνείας

Πλήθος κόσμου συνήλθε στο εκκλησάκι της Ανάληψης στην ομώνυμη περιοχή του χωριού Δαφνιά τόσο στον τελευταίο Αναστάσιμο Εσπερινό που έγινε χθες  όσο και σήμερα το πρωί που τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.Η θρησκευτική πανήγυρη που γίνεται κάθε χρόνο κατά την εορτή της Ανάληψης του Κυρίου είναι η τελευταία της Άνοιξης και η πρώτη του Καλοκαιριού. 
Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού γίνεται εμποροπανήγυρη όπου πολύς κόσμος κάνει τις αγορές του. Παλιότερα την τιμητική είχαν τα γλειφιτζούρια και η καραμέλες από τον μπαρμπα-Σπύρο τον καραμελά. Ιδιαίτερη κατανάλωση γνώριζε και η φιδόσκονη που προστάτευε από το δάγκωμα ανεπιθύμητων ερπετών.
Λίγα λόγια για την γιορτή της Ανάληψης
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του. Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον.

Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος τους μαθητές του «εξήγαγε έξω έως τη Βηθανία», στο όρος των Έλαιών όπου συνήθως προσηύχετο. «Και αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε» και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό» μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Και μετά αφού Τον προσκύνησαν επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με χαρά μεγάλη και έμεναν συνεχώς στο ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας το Θεό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: