Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Αλλη μια χρονιά χαμένη για τους αγρότες της Μακρυνείας - www.agriniopress.gr

Άλλη μια απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο, σε διάφορες βαθμίδες του και ασφαλώς σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, είναι οι καθυστερήσεις και παλινωδίες σχετικά με την δημοπράτηση και εκτέλεση του αρδευτικού έργου της Μακρυνείας, που και φέτος το καλοκαίρι μένει χωρίς νερό, παρά το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από νέους για ενασχόληση με τις καλλιέργειες και ειδικά με τον καπνό ποικιλίας Σ.

Όπως είναι γνωστό αντλιοστάσιο και δίκτυα του αρδευτικού της Μακρυνείας έχουν υποστεί φθορές από τον χρόνο αλλά και πολύ σοβαρές ζημιές από αγνώστους που κατά καιρούς «χτυπούν» αντλιοστάσια της περιοχής, με σκοπό την απόσπαση χαλκού και διάφορων άλλων υλικών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του εύφορου αυτού κάμπου να παραμένει μη αρδεύσιμο. Και μπορεί πριν αυτό να μην απασχολούσε και τόσο τους κατοίκους της περιοχής, αφού η παραγωγή είχε εγκαταλειφθεί, η επιστροφή όμως και πάλι στην γη που παρατηρείται, κάνουν επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας του αρδευτικού στην Μακρυνεία.
Δυστυχώς όμως κάπου εδώ, αρμοδιότητες και γραφειοκρατία έχουν μπλοκάρει και το συγκεκριμένο έργο, που έχει, σημειωτέον,  έχει χρηματοδότηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, που είναι  ήδη εξασφαλισμένα από την περίοδο που ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές προσωπικά παρενέβη και ο σημερινός υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.
Για το έργο είχε πρόθεση και προχώρησε μέχρι ενός σημείου τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης ο δήμος Αγρινίου, αλλά το θέμα «πάγωσε» όταν με έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου έγινε γνωστό πως ο δήμος δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα, να δημοπρατήσει δηλαδή αυτού του είδους το έργο, αλλά έχει την αρμοδιότητα απλά της εποπτείας των ΤΟΕΒ.  Εάν βέβαια την διαδικασία την είχε αναλάβει ο δήμος Αγρινίου, το έργο τώρα θα είχε εκτελεστεί, αλλά τελικά το «μπαλάκι» πήγε στα χέρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλλε τον σχετικό φάκελο,  αλλά ακόμη περιμένει την απάντηση του υπουργείου για την προκήρυξη, δημοπράτηση και επόπτευση του έργου
Ουσιαστικά το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχει αποσαφηνίσει το πότε θα εκτελεστεί το έργο ούτε και το ποιος θα το εποπτεύει.
«Το έργο είναι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό οφείλει να το προκηρύξει και δημοπρατήσει. Αυτό θα έπρεπε ήδη να γίνει αλλά σημειώθηκαν καθυστερήσεις, που μας έχουν πάει πίσω έναν χρόνο. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει και πιέζουμε το Υπουργείο και ειδικά τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα να τελειώνει αφού τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα» δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Γεγονός» ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, που συμπλήρωσε πως το έργο θα πρέπει να το εποπτεύουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Δυστυχώς όμως, μέχρι να γίνει  αυτό, άλλη μια καλλιεργητική περίοδος θα έχει περάσει με χιλιάδες στρέμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, να μένουν τελικά και φέτος ακαλλιέργητα.
Ως προς την άρδευση στον νομό, τελικά μετά από έναν αγώνα δρόμου ο εργολάβος που ανέλαβε την ανακατασκευή της διώρυγας Δ20 ολοκλήρωσε τις εργασίες και το νερό για τον κάμπο της Παραχελωίτιδας πήρε το δρόμο του. Στον ΤΟΕΒ του Λεσινίου, όπου πρόσφατα και μετά από κλοπή προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτές να αποκατασταθουν, με τους αγρότες όμως και την Διοίκηση να λένε πως θα πάρουν το νομό στα χέρια τους, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κρουσμάτων κλοπών και φθορών αλλά και της «ατιμωρησίας» που όπως λένε υπάρχει για τους δράστες.
Κλοπή και φθορά υπήρξε πριν λίγες μέρες και στον ΤΟΕΒ Καινουργίου και καταβλήθηκαν προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν, ενώ τέλος, στον ΤΟΕΒ Γαλατά η παράσυρση από την κακοκαιρία ενός χωμάτινου αύλακα, προκαλεί προβλήματα και εκεί επίσης γίνονται ενέργειες  για την αποτακαταστασή τους.
Π.Η.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: